Re:…Vlastní sušení masa pro pesany-

#20366
dogs-mam
Člen

-[u][b] tak už jsem chytřejší….tohle mi odepsala jedna dobrá duše na jiném foru kam chodím na dotaz o sušení…tak zítra hned vyzkouším:-))[/b][/u]
Je vcelku jedno,co budeš sušit,ale mělo by tam být co nejméně tuku,resp. pokud to budeš krmit hned,tak to nevadí,ale při delším skladování by ten tuk mohl žluknout. Já suším srdce,jazyk (tučnější části odřeži), krůtí, telecí…. Nejjednodušší je maso umlít na masovým strojku a to rozložit na pláty sušičky. Pokud je maso opravdu netučné (krůtí,hovězí),tak můžeš maso nakrájet na plátečky nebo proužky a ty pak rozmixovat v robotu – pokud to budeš mít na krmení. Na pamlsky to suším právě na ty plátky. Aby to šlo dobře nakrájet,tak to před zpracováním šoupnu na hodinu,dvě do mrazáku.
To samé pro lidi – opět nejlíp dát do mrazáku,maso pak drží a jde rozkrájet na tenké plátky,proužky. Pro lidi suším hovězí, vepřovou krkovici (ta je teda tučná,ale u nás to hned zmizí a je to luxus), krůtí,kuřecí. Zkoušela jsem víc způsobů nakládání a nám nejvíc chutná kombinace sojovka,worchestr,sůl – vezmu mísu,dám vrstvu masa, hodně osolím a zaleju zmíněným,dám další vrstvu masa a pokračuju. Nahoře by mělo být koření,pak to ještě rukou pořádně zmáčknu a dám do ledničky – většinou si to naložím ráno a večer to šoupnu do sušičky. Doba sušení se odvíjí zase od libovosti masa a tloušťky plátků, zhruba 18-24 hodin