Jak naučit psa povel aport nebo-li přines

0
87
[ratings]

Aportování je jednou z nejdůležitějších částí loveckých zkoušek, proto ho nesmíme podcenit. Navíc pokud bude Váš pejsek umět dobře aportovat cokoliv a kdekoliv určitě to využijete i doma. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Povel aport nebo-li přines

Někteří psi ochotně přinášejí odhozené věci sami od sebe. U psů, kteří neochotně přinášejí, však musíme použít donucovací (parforsní) výcvik. Postupujeme při něm tak, že sedícího psa uchopíme levou rukou za mordu a mírným tlakem stiskneme pysky psa a dáváme povel “Přines!” nebo “Aport!“. Když pes pootevře mordu, rychle mu do ní vsouváme pro začátek lehčí aport např. dumíka ( pro kokršpaněly postačí 250-500 g ). I proti odporu psa držíme dumík v jeho mordě a přitom dáváme povel “Drž!“. Až za chvíli vydáme pokyn “Pusť!” a dumík z mordy vyjmeme. Cvičení opakujeme tak dlouho, až pes na povel “Aport!” otevře mordu a dobrovolně uchopí aport. Psa přitom chválíme a odměňujeme. Důležité je, aby byl cvičitel trpělivý a nedal se strhnout hněvem. Až když nám pes na povel aport uchopuje bez našeho otevírání tlamy, přistoupíme k další fázi. Ruku s nabízeným aportem dáváme postupně čím dál níže, až dumík položíme zcela na zem před psa. Až teprve když pes na povel sebere aport i ze země, přistoupíme k odhazování aportu.

Povel aport prines

Jako aport můžeme postupně použít slaměný kozlík, dřevěnou činku, vycpanou králičí nebo zaječí kůži, PET lahev naplněnou pískem a obmotanou touto kůží apod. Nakonec tento povel nacvičujeme se střelenou drobnou zvěří (králík, zajíc, bažant, divoká kachna, holub, sojka atd.). Jednotlivé pomůcky postupně vzdalujeme, až je pes na povel “Přines!” přinucen pro ně odbíhat a přinášet.

Výcvik přinášení je pro psa velmi namáhavý, proto nemá trvat déle než 10-15 minut. V přestávkách dáváme psovi volno, aby se vzpružil. Tento výcvik je u slídičů velice důležitý. Bez dobrého přinášení zvěře si práci těchto psů v praxi ani nedovedeme představit. Pokud jste ještě nečetli článek Domácí výchova – výcvik k poslušnosti a ovladatelnosti, tak si ho určitě přečtěte.