Tahá Vás pes na vodítku? Odnaučte ho to za 3 týdny!

0
114

[ratings]


Pes tahá, co s tím? Dá se odnaučit tahání na vodítku? Dá! A je to celkem jednoduché. Chce to jen vědět jak, být důsledný, mít trochu trpělivosti a v kapse hodně pamlsků.

Co musíte dodržet při chůzi na vodítku?

Ta nejdůležitější zásada je, že pes na vodítku jde u nohy, vodítko je prověšené (nebo aspoň není napnuté). Pokud chcete dát psovi volno, odepněte vodítko. Ale na odepnuté vodítko musíte mít dobré přivolání nebo dlouhou stopovačku.. Pes totiž neumí pochopit, že jednou může jít na napnutém vodítku a čichat si ke křovíčk. A na druhé straně chodníku má najednou jít na prověšeném vodítku u nohy. Proto, vždy když máte psa na vodítku, trvejte (bez výjimek) na tom, že vám jde u nohy. Pochopitelně můžete mu dovolit určitou vůli – třeba půl metru, možná metr od vaší nohy je stále ještě v pořádku. Metr a půl už ale v pořádku není. Tuto vzdálenost si stanovte předem a už ji neměňte. Ideální je, když budete mít vodítko maximálně tak dlouhé, jak psovi dovolíte se vzdálit.

Pokud váš pejsek tahá a Vy za ním při procházkách vlajete, máte několik možností, jak si s tím poradit. První čtyři varianty jsou špatné a ničeho tím nedocílíte. Pátá varianta (halti ohlávka) už aspoň nějakým trochu vhodným řešením je. Pokud ale chcete mít pejska vychovaného a zároveň s ním chcete mít dobrý vztah, zvolíte metodu číslo šest – tahání ho odnaučíte:

Varianty zvládnutí tahání na vodítku

1. Budete si říkat, že to prostě jinak nejde, že váš pes prostě tahá.

Prvních pár měsíců, možná rok, to jde, pes má pár kilo a ruka s vodítkem je ještě v dobré formě. Další rok už s tím máte problém. Ruka Vás začíná bolet a třeba se objeví nějaký ten zánět žil, odřené dlaně vám zhrubnou a Vy budete neustále kupovat nová vodítka. Ale nebojte, pes nebude tahat navěky! Tak za deset dvanáct let ho to přejde, pejsek zestárne a zjistí, že už nemá tolik síly, aby tahal a Vy si konečně oddychnete. Je to řešení, ale není to pohodlné ani pro Vás ani pro psa. Stojí vás to spoustu nervů, zdraví a hlasivek. Rozhodně potom nevypadáte jako zkušený kynolog.

2. Koupíte si flexivodítko.

Ano i to je řešení. Jenže flexivodítko je neustále napnuté, a tak i kdybyste chtěli psa naučit chodit na prověšeném vodítku, nikdy to nepůjde. Možná budete mít lepší pocit, protože pes si prostě půjde kam chce a Vy nebudete za psem povlávat. Nezapomeňte, že i flexivodítko někde končí a jste tam, kde jste byli. Pes prostě bude tahat. Ano, bude tahat méně, protože vodítko je delší, ale nikdy se nenaučí, že na vodítku má jít u nohy. A nosit pořád v ruce tu velkou krabici, která není zrovna lehká a ergonomická by se mi nechtělo. Nehledě na to, že s flexivodítkem se i špatně zachází. Myslím, že 99 % kynologů se shodne na tom, že na flexi vodítku Vás a Vašeho psa žádné velké zázraky v poslušnosti nečekají.

3. Pořídíte si stahovací obojek.

Stahovák je príma věc: pes tolik táhne, protože když škubnete, psa přiškrtíte a přidusíte, stáhnete mu hrdlo, způsobíte bolest (ano, psa to bolí!). Můžete mu poškodit krční chrupavku, obratle a ničíte mu páteř. Pro ty co ještě nepochopili, že stahovák není dobrá volba, můžu přidat další nevýhodu stahováku. Poškozuje srst a pes ještě k tomu vypadá špinavý. Stahovací obojky se používaly na svazarmovských cvičácích. Je to jedna z těch metod, kdy se pes neučí dělat to, co je správně, ale snaží jen vyhnout bolesti a nepříjemnému pocitu. Stahovací obojky patří mezi metody, které by měly být zakázané, protože způsobují týrání (jak je tomu u ostnáčů)!

4. Pejskovi koupíte postroj, aby mu to tahání neničilo páteř.

Patříte zřejmě mezi ty, kteří nechtějí působit psovi bolest a trápení, ale nepatříte mezi kynology. Na postroji pes bude tahat a odnaučení je velice složité. Jde to, ale budete mít víc práce. Pokud chcete psa opravdu odnaučit tahat, pořiďte pejskovi kvalitní látkový obojek z popruhu nebo kožený a přečtěte si následující dva body.

5. Pořídíte si ohlávku halti (případně postroj halti).

Ohlávku halti si pořídí ti, kteří mají aspoň trochu chuť pracovat se svým pejskem, a není jim jedno, jak se pejsek cítí. Gratuluju Vám pokud váš pejsek tahá a Vy máte haltinu, jste na dobré cestě!

6. Odnaučíte pejska tahat

Chce to důslednost a trpělivost, ale za pár týdnů vás budou kolemjdoucí obdivovat, jak ten pejsek krásně jde u nohy.

Hapi na voditku

 Pokračujte ve čtení článku na stránce 2, kde se dozvíte postup, jak odnaučit pejska tahat na vodítku