Příznaky a prevence torze žaludku u psa

0
90

[ratings]


V článku Granule a domácí test jejich bobtnavosti jste se dozvěděli, jak granule změní svoji velikost po namočení ve vodě. To, čím psa krmíte má velký vliv na jeho zdraví. S krmení Vašeho psa souvisí i torze žaludku, která může vést až umrtí Vašeho psa. Proto ji nepodceňujte a věnujte pozornost těmto příznakům.

Příznaky torze žaludku

Torze žaludku se projevuje postupně 18-ti příznaky:

1) zvětšení objemu břicha
2) na pohled ztuhlé břicho
3) břicho je bolestivé na dotyk
4) zvracení pěny nebo tekutiny
5) neúspěšné pokusy o zvracení
6) zrychlené polykání
7) nadměrné slinění
8) zrychlené dýchání
9) nadměrné pití
10) nechutenství
11) červené nebo bledé dásně (teda ne přirozeně růžové)
12) nahrbený postoj ve stoji nebo v leže
13) leh či sed v nezvyklých polohách
14) pozice při které je předek při zemi a zadek na hoře
15) svíjení se
16) vyhledávání skrytých (tmavých) míst
17) nepřirozeně klidné chování
18) apatie

Příznaky následují velmi rychle za sebou a jedinou pomocí je včasné vyhledání veterináře! Při podezření na torzi žaludku vašeho psa ho kontaktujte okamžitě. V žádném případě návštěvu veterináře neodkládejte na ráno.

Torze zaludku

Může za to krmení?

Názory chovatelů se liší v tom, zda je lepší krmit granulemi, syrovým nebo vařeným masem. Bylo by zavádějící napsat, že granule nebo maso způsobují torzi. Rozhodně není třeba se plašit. Například pokud necháte v létě stát delší dobu granule s nějakým vývarem, kde byla zelenina, můžou se ve větší míře tvořit plyny. Další kapitolou jsou psi, kteří mají nedostatek trávicích kyselin,tzn. špatně tráví. V takových případech může být torze následnou komplikací.

Prevence

V případě krmení granulemi je třeba vybrat kvalitní značku granulí, kde obsah bílkovin není nastavován bílkovinami pro psa nestravitelnými. Granule je lepší podávat namočené, zalité teplou vodou, aby nabobtnaly, ale ne, aby z nich byla kaše. Je to důležité hlavně při krmení velkých plemen. Nejčastější příčina úhynu Irských vlkodavů je torze žaludku. Dlouhodobým sledováním případů torze žaludku u vlkodavů se ukázalo, že velmi často vzniká po zkrmování suchých granulí.

Pozor dávejte hlavně v létě. Nekupujte granule a konzervy vystavené přímému slunečnímu světlu.

Z odborných kruhů jsem se dozvěděla ještě jeden pohled na torzi žaludku, který se mi zdá nejpravděpodobnější. V časech, kdy ještě žádné psí granule neexistovaly, nebylo slyšet ani o torzi žaludku. Podle některých odborníků je to tím, že tehdy psi přijímali klasickou stravu, která obsahuje velký podíl vody a proto má svoji přiměřenou hmotnost. Žaludek tak pravidelně dostal určitou zátěž nejen z pohledu biochemického, ale i fyzikálního (záměrně nepíši fyziologického). Hmotnost potravy totiž při činnosti žaludku zatěžovala celý závěsný aparát žaludku, který je upevněný v dutině břišní. Tento závěsný aparát je tvořený tkáněmi, které se tréninkem zpevňují a udržují si svou pružnost.

Veterináři a zkušení chovatelé jako prevenci před vznikem torze žaludku doporučují:

  • klid po jídle, žádné běhání, skákání po dvoře, vítání příchozích vyskakováním apod.
  • misky s vodou a krmením umístit do výšku hrudníku, ne na zem.
  • nedovolit psovi napít se hodně vody naráz. Obzvlášť nebezpečné je to v přírodě z potoka, kde ještě psovi trčí zadek nahoru do břehu a hlava je dole v potoce. Určitě noste na vycházku vodu v láhvi.
  • nezkrmovat míchanou potravu – teda granule smíchané s vařeným doplňkem (těstoviny, maso, rýže).
  • nikdy!! nezkrmovat už nakvašenou potravu (když pes nedojí namočené granule nebo vařenou stravu a nechá se mu to v misce celý den).
  • nekrmit několik hodin před pohybovou aktivitou, či před jízdou autem.
  • nekrmit alespoň hodinu po výrazné pohybové aktivitě.
  • při manipulaci s ležícím psem nepřevalovat z boku na bok přes hřbet, ale v případě nutnosti přes břicho.
  • včas si zajistit zkušeného veterináře, který je ochotný zakročit v jakoukoliv dobu.

 

Budeme rádi pokud se s námi podělíte o vlastní zkušenosti s torzí žaludku. Já jsem jednou měla také podezření, že má můj pes torzi žaludku a nebyl to vůbec příjemný pocit. Volala jsem tehdy na veterinu a popsala přesné příznaky torze žaludku. Naštěstí to dobře dopadlo a pejsek byl brzo zase fit.

 

Zdroj: http://bargo.pise.cz/51235-nebezpeci-torze-zaludku.html